- Oprichters van Witchsy Penelope Gazin en Kate Dwyer bedachten een mannelijke mede-oprichter om te betrekken in zakelijke e-mails.
- Ze zagen een enorm verschil in hoe contactpersonen hem behandelden en zijn vrouwelijke ‘collega’s’.
- Ze zijn blij dat het verhaal van Keith Mann, hun fictieve mede-oprichter, meer aandacht vestigt op seksisme op de werkvloer.
Penelope Gazin, Kate Dwyer en Keith Mann zijn de oprichters van marktplaats Witchsy. Er is een ding dat niet klopt aan de vorige zin: Mann bestaat helemaal niet.
Gazin en Dwyer vertelden aan John Paul Titlow van Fast Company dat zij een derde, mannelijke mede-oprichter hebben verzonnen nadat ze herhaaldelijk berichten kregen met een seksistische toon. Denk bijvoorbeeld aan een programmeur die een e-mail begint met ‘Oké, girls…’.
“Het was een verschil van dag en nacht”, vertelt Dwyer over het communiceren via de fictieve Mann. “Soms duurde het bij mij dagen om een reactie te krijgen. Keith kreeg niet alleen direct antwoord, hij kreeg ook de vraag of hij nog iets anders nodig had en of ze hem nog ergens bij konden helpen.”
Op Quartz vertelt Dwyer dat voordat Mann bestond “het heel duidelijk was dat niemand ons serieus nam en iedereen dacht dat we gewoon idioten waren.” Maar wanneer dezelfde mensen een e-mail kregen van Mann “zeiden ze: ‘Oke, bro, ja, laten we brainstormen!'”
Dwyer vertelt dat ze zelfs een verhaal rond Mann bedachten:
"Hij was een mannelijke man. Een beslisser. Iemand die American football speelt op de middelbare school. Hij was al vijf jaar verknocht aan zijn vrouw en kon niet wachten om vader te worden. 'Hij was gewoon echt een goede gast', zegt Gazin. 'Hij begrijpt Kate en mij niet echt, maar hij is blij dat hij ons met ons project kan helpen voordat we een man vinden.'"
Seksisme in de zakenwereld
Dwyer en Gazin's ervaring met niet serieus genomen worden als oprichters is niet zo uniek. Gendervooroordelen en seksisme in de zakenwereld komt veel voor.
Een van de bekendste verhalen dit jaar was de interne memo van Google-ingenieur James Damore. Hij werd ontslagen nadat hij schreef dat er zo weinig vrouwen werkzaam zijn in de techsector vanwege biologische verschillen. Google-topman Sundat Pichai noemde die uitspraak 'aanstootgevend en niet oké'.
Het vertrek van Travis Kalanick als CEO van Uber had ook deels met seksisme te maken. De cultuur binnen het bedrijf bleek verziekt. Dat verhaal kwam aan het licht toen voormalig medewerker Susan Fowler een blog schreef over seksuele intimidatie binnen het bedrijf.
En zo zijn er nog talloze voorbeelden van gendervooroordelen en seksisme in vrijwel iedere industrie.
Positieve reacties
In een e-mail aan Business Insider vertelt Dwyer over de reacties die ze kreeg na publicatie van het verhaal over Mann's bestaan. "Mensen worden gek bij het feit dat we hem simpelweg de achternaam Mann gaven", zegt Dwyer. "Zo mannelijk."
Ze vult aan: "Als mensen over Keith lezen, zijn ze vaak boos dat een fictief karakter serieuzer werd genomen dan ons. We gebruiken het nu als een tool om te laten zien dat seksisme een issue is in de techwereld en op de werkvloer in het algemeen. Het is goed om te zien dat zo veel mensen positief reageren. Keith heeft fantastisch werk geleverd."